Do góry

Desery Przepis na:

Torcik miętowy

Torcik miętowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1438

Dodano:

Odsłon: 6849

Orzeźwiający torcik na rodzinne spotkanie. Szybko się robi, jeszcze szybciej znika :)

Składniki

  • Biszkopt - blaszka 25cm na 25 cm
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy miętowy
  • 0,75 litra mleka
  • 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru ( każdy na 0,5litra)
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 180 g landrynek miętowych
  • Masa śmietankowa
  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 1 galaretka agrestowa
  • Dekoracja
  • abliczka czekolady gorzkiej z miętowym nadzieniem (np.Terrawita - wg mnie najlepsza)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt - białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier cukier, potem żółtka. Przesianą mąkę, proszek i kakao połączyć delikatnie szpatułką z masą jajeczną.Wylać na blaszkę i piec około 25 minut w temp.ok. 165 st lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, przekroić na wysokości 3/4.Grubszą część dajemy jako spód ciasta.

  2. Do garnuszka z wodą wsypać twarde landrynki i postawić na mały gaz, gotować do rozpuszczenia się cukierków. Odstawić. Ugotować budyń - do gorącego gotującego się budyniu wlać cienką strużką syrop miętowy powstały z landrynek. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Utrzeć mikserem masło do białości i po łyżce dodawać zimny budyń. Tak powstały jasnozielony budyń wyłożyć na biszkopt i rozsmarować. Przykryć drugą (cieńszą) warstwą biszkoptu. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić i zmiksować z zimną galaretką ( ma być płynna, lekko tężejąca- trzeba uważać :-). Powstałą masę śmietanową wylać na biszkopt. Udekorować wiórkami czekolady miętowej. Schłodzić w lodówce, podawać z listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 listopada 2017 Świetnie wygląda, zabieram ten duży kawałek ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń