Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik migdałowy"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 239
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 239
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Wsyp migdały z mąką, wymieszaj łyżką. Masę przelej do 2 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 20-30 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj wystudzony budyń.
Jabłka pokrój w kostkę. Na patelnię wsyp 1 szklanki cukru, skrop sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Gdy lekko zbrązowieje, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i posyp cynamonem. Podgrzewaj 3-5 minut.
Pierwszy blat posmaruj 3 kremu, rozłóż na mim karmelizowane jabłka i przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, posyp płatkami migdałowymi.
60 minut Porcja: 320 kilokalorii
Do kremu można dodać 2 łyżki soku z cytryny lub cytrynowego likieru.Źródło: Świat i Ludzie