Do góry

Desery Przepis na:

Torcik na zimno

Torcik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2474

Dodano:

Odsłon: 2102

Urodzinowy torcik dla czterolatki. Ponieważ upał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam.

Składniki

  • Na spód sernika: 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła
  • Masa I warstwa 1 kg sera mielonego
  • 500 ml śmietanki 30% (kremówki)
  • 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru
  • szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch:
  • II warstwa 25 dag twarogu (nie z wiaderka )
  • 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność)
  • Na wierzch: 25 dag malin 25 dag borówki
  • 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek rozpuszczamy dwie galaretki czerwone i dwie żółte i odstawiamy, by sobie stygły. Będą potrzebne do dekoracji.

    Tortownica ok 25 cm. Potrzebne będzie podwyższenie, ponieważ torcik jest wysoki. Ja zrobiłam z twardej foli. Nie wiem czy są jakieś gotowe nakładki do podwyższania tortownicy.
    Herbatniki należy dobrze skruszyć. Można w woreczku tłuczkiem do mięsa, a potem blenderem. Masę połączyć z rozgrzanym masłem. Wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i wstawić do lodówki, do ostygnięcia.

  2. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser.
    1/3 masy odkładamy do innego naczynia. Szklankę borówek miksujemy na mus.
    Dodajemy do masy serowej. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody dodajemy lekko ostudzoną,ale ciepłą do masy.

    Masę wylewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje, dopiero wtedy do pozostałej masy serowej dodajemy 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody.
    Warstwę jasną wylewamy na warstwę borówkową. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.

    W miedzy czasie rozpuszczamy jedną galaretkę w jednej szklance wody, studzimy.
    Twaróg miksujemy z masłem, dodajemy ostudzoną galaretkę, lekko miksujemy.
    Masę wylewamy na zastygniętą białą warstwę.

    Czerwoną galaretkę wylewamy lekko tężejącą na masę serową. Żółtą nie trzymamy w lodówce, ponieważ za szybko się zetnie. Ja trzymałam i troszeczkę się ścięła, dlatego nie jest przezroczysta

    Na zastygniętej czerwonej warstwie robimy dowolną dekoracje z owoców i zalewamy żółtą galaretką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń