Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik naleśnikowy"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 166
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 166
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Mleko wlej do misy i połącz z jajkiem. Dodaj mąkę i szczyptę soli. Dobrze ubij, aby powstało rzadkie ciasto bez grudek. Odstaw na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Posmaruj patelnię olejem i rozgrzej. Wlej ciasto i usmaż naleśniki.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Część odłóż do dekoracji, a resztę wymieszaj z twarogiem. Truskawki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Jedną trzecią pokrojonych truskawek zmiksuj i dodaj do kremu twarogowego.
Pierwszy naleśnik posmaruj dżemem, a potem farszem twarogowym. Ułóż na nim kawałki truskawek. Czynność powtórz. W ten sposób sklej 4 naleśniki, ostatni posmaruj tylko dżemem.
Resztą bitej śmietany napełnij worek cukierniczy z końcówką z gwiazdką i udekoruj po obwodzie małymi kopczykami. Na kopczyki połóż kawałeczki truskawek. Torcik możesz udekorować listkami mięty.Źródło: Na żywo