Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój jeden z pierwszych... Mam nadzieję, że każdy następny będzie lepszy.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 10
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 131
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 173
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 342
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3926
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 10
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 131
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 173
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 342
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3926
Składniki
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić mikserem. Dodać partiami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki. Za pomocą łyżki drewnianej wymieszać delikatnie składniki i wylać do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Pół szklanki mleka rozmącić z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelać do garnka, wsypać kawę i cukier. Kiedy się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale nie zagotować, zalać czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty genache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy, przekładając masą kawową. Dowolnie udekorować.