Do góry

Desery Przepis na:

Torcik orzechowy z kawą

Torcik orzechowy z kawą

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 483

Mój jeden z pierwszych... Mam nadzieję, że każdy następny będzie lepszy.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki kremówki
  • polewa czekoladowa
  • dowolna dekoracja
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić mikserem. Dodać partiami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki. Za pomocą łyżki drewnianej wymieszać delikatnie składniki i wylać do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

  2. Pół szklanki mleka rozmącić z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelać do garnka, wsypać kawę i cukier. Kiedy się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem.

    Kremówkę mocno podgrzać, ale nie zagotować, zalać czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty genache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy, przekładając masą kawową.

    Dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń