Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Oszukane Rafaello.

Torcik Oszukane Rafaello.

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2464

Dodano:

Odsłon: 236

Torcik ten zrobiłam tak na szybko dla gości,wszystkim bardzo smakował,tak więc puszczam dalej ;-) Biszkopt można jasny zrobić,ja akurat pierw biszkopt zrobiłam a później myślałam nad szybkim kremem,można również upiec biszkopt w blaszce prostokątnej i i przełożyć kremem w formie ciasta,często też do tak przygotowanego kremu wrzucam kawałki ananasa,mówię Wam pycha :-)

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • 6 jajek L
  • 3\4 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 200 g białej czekolady
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • likier kokosowy do nasączenia
  • wiórki kokosowe do dekoracji,opcjonalnie kupne kulki rafaello
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,biszkopt pieczemy ok.30 min.do tzw.suchego patyczka w temp.180 C.
    Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Zimny biszkopt kroimy na 3 równe blaty.


  2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzątku,wrzucamy połamane na kosteczki czekolady i mieszamy do roztopienia się czekolad,odstawiamy do przestygnięcia.
    Śmietanę kremówkę schładzamy w zamrażalniku przez ok.15.min,następnie ubijamy na sztywno,odkładamy kilka łyżek na boki tortu i górę.
    Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę z czekoladami,oraz wsypujemy wiórki kokosowe,całość dokładnie mieszamy mikserem i przekładamy szybko tort.
    Tort najlepiej składać w rancie lub tortownicy,gdyż masa jest mniej stabilna niż zwyczajny krem do tortów,dopiero po schłodzeniu masa nabiera stabilności i jest sztywna.
    Pierwszy blat nasączamy likierem,smarujemy dżemem i wykładamy połowę masy,przykrywamy drugim blatem,znowu nasączamy,smarujemy dżemem i wykładamy resztę kremu,ostatni krążek smarujemy od spodu dżemem,przykładamy na krem,dociskamy i nasączamy górę,tak przełożony tort wstawiamy do lodówki na godz.lub do zamrażalnika,żeby przyspieszyć proces tężenia kremu.
    Tortownicę objeżdżamy na około nożem,zdejmujemy rant i tynkujemy nasz tort kremówką boki i górę,można obsypać cały wiórkami kokosowymi i na górze ułożyć kilka kulek rafaello,u mnie akurat parę różyczek z masła i wieniec na około.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń