Do góry

Desery Przepis na:

Torcik piankowy ''tęcza''

Torcik piankowy ''tęcza''

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2916

Dodano:

Odsłon: 174

Torcik serowo-galaretkowe,na czekoladowym spodzie. Torcik kolorowy.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -50 g. masła -1 gorzka czekolada-100g.
  • -4 jajek -80 g.pudru cukru -1/2 paczki cukru waniliowego
  • -50 g. mąki tortowej -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • KREM SEROWY:
  • -1/2 kg.twarogu na sernik-z wiaderka -200 g. jogurtu greckiego
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 cukier waniliowy -1/2 śnieżki
  • -1/2 szklanki cukru pudru -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • PIANKA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
  • -1/2 kg. serka truskawkowego-z wiaderka
  • -1 i 1/2 op. galaretki truskawkowej -ok.300 ml.wody
  • PIANKA SEROWO-MALINOWA:
  • -2 serki Danio malinowe-tj. 280 g.
  • -2 galaretki malinowe -1/2 l. wody
  • DO POSYPANIA:1/2 białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).Zdjąć papier, ciasto ostudzić i włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczonej wyżej boki.

  2. Krem serowy: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śnieżką. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.
    Wyłożyć masę na ciasto i schłodzić.

  3. pianka 1- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.
    Zmiksować serek, dolewając galaretkę.
    Wylać na zastygnięty krem serowy i ponownie schłodzić.

  4. pianka 2-Postąpić jak z poprzednią pianką.

  5. Białą czekoladę,pokroić nożykiem, albo zetrzeć na tarce i posypać na górze tortu
    Można było ozdobić rozetkami z bitej śmietany.
    Torcik przechowywać w lodówce.

  6. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń