Do góry

Desery Przepis na:

Torcik pomarańczowo-mandarynkowy

Torcik pomarańczowo-mandarynkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1202

Dodano:

Odsłon: 21928

Kolejny - ostatni eksperyment owocowo-budyniowy

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy lub preferowana przeze mnie babka majonezowa, z tym, do składników należy dodać jeszcze 2 łyżeczki kakao. Po upieczeniu w małej tortownicy, przeciąć ciasto na dwie warstwy.

  2. Odcedzić mandarynki. Z jednej szklanki soku z mandarynek + 1 szklanki soku pomarańczowego (Tymbark bez cukru z cząstkami pomarańczy) + 2 łyżek cukru + 1/4 kostki masła + 2 budynie śmietankowe przygotować budyń. Gorący wylać na pierwszą warstwę ciasta i po wyrównaniu, natychmiast przykryć drugą warstwą.

  3. Z 1 szklanki soku pomarańczowego i budyniu z 1 łyżką cukru przygotować drugi budyń i wystudzić.

  4. Ucierać mikserem miękkie masło (1/2 kostki) i dodawać stopniowo budyń. Ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.

  5. Drugą warstwę ciasta zwilżyłam brendy "Stock", a następnie wyłożyłam na nią połowę kremu. Pozostały krem zużyłam na posmarowanie boków tortu oraz wykonanie wianuszka szprycą do dekoracji.

  6. Na kremie ułożyć mandarynki i polać je cieniutko gęstniejącą galaretką pomarańczową. Boki tortu obsypałam dodatkowo okruszkami ciasta.

  7. Smacznego. Po skosztowaniu tortu zalecam intensywny spacer.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

giga197 11 lutego 2010 A wiec do ugotowanego budyniu czy to na mleku czy na soku po ostudzeniu sprobujcie dodac smietanke kremowke ubita na sztywno.Zobaczymy czy bedzie tluste.Tylko w polsce robi sie kremy na masle,nie da sie zjesc czasmi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzulka 02 lutego 2010 ok....w sobote sie biore za zrobienie bo wygląda smakowicie wec sobie nie odpuszcze :) pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 02 lutego 2010 Smakoszko1950 krem na górze jest bardziej tłusty, bo zawiera więcej masła. Na spodzie natomiast jest wyłącznie budyń, który można by ugotować również bez dodatku masła. Nie przepadam za ciastem z kremami z dodatkiem tłuszczu, dlatego robię je bardzo rzadko. Najbardziej smakuje mi krem z budyniu na soku ananasowym. Po zmiksowaniu z masłem, należy dodać jeszcze pokrojone w kostkę ananasy, które dzień wcześniej zalane były spirytusem. Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 02 lutego 2010 Dzulka - wszystkie budynie gotowane są wyłącznie na soku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 02 lutego 2010 Wygląda bardzo smakowicie. Muszę go upiec, zastanawiam sie tylko, czy wszystkie trzy budynie nie wymieszać z masłem na taką mase jak na wierzchu i najpierw go przełozyc, a resztą postapić tak jak piszesz ? Będzie szybciej i też chyba bardzo smacznie? Pozdrawiam i życzę dalszych udanych eksperymentów !!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzulka 02 lutego 2010 witam ...mam pytanko...te pierwsze dwa budynie gotujemy bez mleka??? tylko na tych szklankach soków???? i ten dugi na już na ugotowanym budyniu bo w przepisie nigdzie nie ma mleka...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzulka 02 lutego 2010 witam... mam pytanie do tego przepisu nie dodjemy mleka??? te pierwsze budynie gotujemy na szklankach soku bez dodatku maleka??? a następny na ugotowanym budyniu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mniamu 02 lutego 2010 punkt 7 powinien brzmieć: Smacznego. Skosztowanie tortu grozi nieziemskim UZALEŻNIENIEM ... napewno zrobię :p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 02 lutego 2010 wygląda smakowicie napewno wypróbuje,lubię cista z owocami i budyniem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gos456 01 lutego 2010 cudownie wygląda:D i pewnie smakuje,tylko szkoda że to już ostatni eksperyment... :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń