Do góry

Desery Przepis na:

Torcik "kopiec kreta"

Torcik kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 5389

Kopiec zrobiłam wnukom 4 lata temu na Dzień Dziecka. Wnuki uwielbiają żelki, to nimi udekorowałam, byli zachwyceni.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. masła -2 gorzkie czekolady-200g. -8 jajek
  • -170 g.pudru cukru -1 cukier waniliowy -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • WKŁADKA: 7-8 bananów
  • 1,5 galaretki agrestowej 0,5 galaretki turkusowej 600 ml. wody
  • KREM SEROWY:
  • -1/2 kg.sera wiaderko -200 g. jogurtu greckiego -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 cukier waniliowy -1 śmietan-fixy -1/2 szklanki cukru pudru
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • DODATKOWO:-140 g. Michaszków
  • -50 g. czekolady mlecznej -25 g. posypki kakaowej -żelki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 30 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.25-30 min.(sprawdzić patyczkiem).Najlepiej upiec dzień prędzej.

  2. Nożem naciąć wkoło biszkoptu, ale nie do dołu.Brzeg i spód biszkoptu, powinien mieć ok. 3 cm. Nożem wyciąć biszkopt, przy nacięciu.
    Potem można łyżką resztę środka wydrążyć. Ten wydrążony biszkopt rozkruszyć.
    Ja robiłam dwa jednocześnie.

  3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Banany obrać i poukładać w środku biszkoptu.Zalać tężejącymi galaretkami.Schłodzić w lodówce.

  4. Krem serowy: Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, odstawić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Porcjami dodawać jogurt, potem ser i zmiksować. Na koniec dolewać, żelatynę i krótko zmiksować.Wsypać dodatki i łopatką wymieszać. Wyłożyć na środek tortu,formując kopczyk.Rozsmarować zaokrąglając,do brzegów biszkoptu.

  5. Zaraz rozsypać pozostawioną kruszonkę, wklepując w krem.
    Udekorować żelkami, ale nie koniecznie. Można żywymi kwiatkami, ale łodyżki koniecznie,zafoliować.
    Tort przetrzymywać w lodówce.

  6. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń