Do góry

Desery Przepis na:

Torcik rafaello

Torcik rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Torcik rafaello"

Składniki

  • 3 paczki słonych krakersów (prostokątnych)
  • 2 i 1 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 30 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 20 dag wiórków kokosowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do żółtek dodaj 1 szklanki cukru oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem. Nie przerywając ucierania dodawaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz 1 szklanki mleka. 2 szklanki mleka wlej do rondelka, dodaj pozostały cukier, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę jajeczną i mieszając gotuj na małym ogniu, aż do otrzymania konsystencji budyniu. Ostudź.

  2. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec do masy wsyp 15 dag wiórków kokosowych i delikatnie wymieszaj łyżką. Krem podziel na 4 części.

  3. Prostokątną formę lub deseczkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż warstwę krakersów i posmaruj częścią kremu. Następnie znów połóż krakersy i krem, aż do wyczerpania składników (ostatnia warstwa to krem budyniowy). Wierzch posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ciasto przykryj folią aluminiową, włóż do lodówki na całą noc.

  4. Zamiast krakersów możesz użyć herbatników petit beurre lub cienkich blatów biszkoptowych. Wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta możesz lekko przyrumienić na patelni i wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami.

  5. : 40 minut. Porcja: 400 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń