Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Słodka Fascynacja

Torcik Słodka Fascynacja

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 4691

Wilgotne biszkopty przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, przełożone kremem pomarańczowym z kawałkami brzoskwiń i skórką pomarańczową. A to wszystko wykończone słodkimi bezami, fistaszkami. Torcik sprawdzi się na różne święta.

Składniki

  • 8jaj
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa pomarańczowa:
  • 1 kostka margaryny
  • Puszka brzoskwiń
  • 1/2szkl wody
  • 1budyń śmietankowy
  • 2żółtka
  • 1/2szkl cukru pudru
  • Skórka pomarańczowa
  • Pare kropli olejku pomarańczowego
  • Dodatkowo:
  • Perełki dekoracje
  • Bezy
  • Fistaszki
  • Alkohol do nasączenia biszkoptu
  • dżem wiśniowy
  • Krem maślany:
  • 4łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 kostka masła
  • 1/2cukru pudru
  • 2żółtka
  • Pare kropli olejku pomarańczowego
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiej i połącz delikatne z masą. Piec 35min w 170C. Tortownica 24. Po upieczeniu przecinamy na części nasączamy alkoholem. Na dolny blat wykładamy warstwę dżemu.

  2. Masa maślana: Sok z brzoskwiń łączymy z wodą. W 1/2szkl soku rozpuszczamy budyń i żółtko. Resztę soku zagotować z cukrem i skórką pomarańczową. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i partiami dodać zimny budyń- zmiksuj. Na koniec dodaj aromat pomarańczowy i brzoskwinie pokrojone w małą kostkę. 1/3masy wyłóż na biszkopt.

  3. Tak przekładamy pozostałe części biszkoptu.Górę i boki smarujemy resztą masy.

  4. Krem maślany: Masło ucieram mikserem na puszysty krem. Do utartego masła wbijam 1 żółtko. Zmiksować. Dodać połowę cukru pudru, zmiksować.Powtarzam czynności dla drugiego żółtka i pozostałego cukru pudru. Na koniec dodać aromat pomarańczowy, pare kropli. Krem dzielimy na 2części, jeden zostawiamy bez zmian a do 2 dodajemy dżem. Boki udekorować robiąc koszyczek z 2 kolorowych mas. Udekorować wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń