Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Śmietankowy Straciatella z Pijaną Śliwką

Torcik Śmietankowy Straciatella z Pijaną Śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 283 Ocena: 3586

Dodano:

Odsłon: 216

Do dekoracji tortu wykorzystałam tylkę rosyjską,kiedyś robiłam babeczki z użyciem tej tylki,ale na torcie dekoracja wygląda o niebo lepiej,i jest ten efekt wow ;-)

Składniki

  • Tortownica 21 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3\4 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1\4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 70 g czekolady białej 70 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • cukier puder do smaku
  • 2 garście suszonych śliwek moczonych w alkoholu
  • Krem na kwiaty:
  • kostka masła lub margaryny
  • 200 g mleczka skondensowanego
  • cukier puder do smaku
  • barwniki
  • Dodatkowo:
  • dżem malinowy
  • do nasączenia alkohol z moczenia śliwek rozrobiony z wodą
  • herbatniki maślane rozdrobnione w blenderze na boki tortu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką, całość przelewamy do przygotowanej tortownicy,wyrównujemy wierzch wkładamy do piekarnika na 25-30 min,pieczemy w temp.180 C do suchego patyczka.
    Biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.
    Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie ścieramy czekoladę na tarce,na najdrobniejszych oczkach,oraz mielimy w blenderze na drobno herbatniki,kroimy odsączoną z alkoholu śliwkę na drobno.
    Śmietanę wraz z serkiem ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder(2-3 łyżki) nie dużo ponieważ dodatki do kremu-starta czekolada również jest słodka(odkładamy 3 spore łyżki kremu na górę do posmarowania),wsypujemy starte czekolady miksujemy krótko,i na koniec dodajemy drobno pokrojoną śliwkę.

  2. Pierwszy krążek tortu układam na paterze,nasączam łyżką wodą zmieszaną z alkoholem,nasączony blat smaruje dżemem malinowym,zakładam rant i nakładam warstwę kremu,przykładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem i nakładam krem,3 krążek od spodu smaruje dżemem i przykładam na krem,wierzch ostatniego krążka nasączam,

  3. i cały tort tynkuje na około i u góry tak,żeby było ładnie i równo.

  4. Otynkowany tort,obsypujemy boki zmielonymi herbatnikami i wstawiamy do lodówki,żeby się schłodził .

  5. a my w tym czasie przygotowujemy krem do dekoracji,masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko skondensowane cały czas miksując,gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy uzyskać i jaką dekoracje tworzymy,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,nie trzeba specjalnych zdolności do tego,wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednia tylka cukiernicza :-)

  6. Do dekoracji tego tortu użyłam tylki rosyjskiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 czerwca widok cudny :))) wygląda jak bukiet tulipanów,podziwiam za cierpliwość :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń