Do góry

Desery Przepis na:

Torcik śmietanowo – truskawkowy

Torcik śmietanowo – truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 2654

Smaczny torcik z mrożonych truskawek i śmietany. Pięknie prezentuje się na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt. A masa śmietanowo – truskawkowa jest rewelacyjna!

Składniki

  • Biszkopt (na 2 blaty o śr. 18 cm):
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa śmietanowo –truskawkowa (na jeden torcik o śr. 18 cm):
  • 1,5 szklanki śmietany 36%
  • 9 g śmietanfixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka zblendowanych rozmrożonych truskawek
  • 50 ml likieru truskawkowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • Śmietana 36% do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Maki przesiewamy przez sito. Dodajemy partiami do masy i mieszamy silikonowa szpatułką. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 25 minut (do ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.
    Masa śmietanowo – truskawkowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do garnka z gorącą wodą), delikatnie studzimy Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru. Żelatynę mieszamy z likierem i zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany.
    Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik np. o średnicy 24 cm wystarczy biszkopt upiec w większej tortownicy, a składniki na masę śmietanowo – truskawkową podwoić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń