Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Śnieżny puch z marcepanem, bez pieczenia

Torcik Śnieżny puch z marcepanem, bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 950

Dodano:

Odsłon: 1297

Bardzo wdzięczny w wykonaniu torcik (nie może sie nie udać!). Zrobicie go łatwo i szybko, bez korzystania z piekarnika - i zapewne równie szybko będzie on znikał z talerzy!

Składniki

  • SKŁADNIKI NA TORCIK:
  • 250g. twarogu sernikowego-zmielonego (może być z wiaderka)
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 250ml. goracej wody (do rozpuszczenia galaretki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200ml. zimnego mleka
  • 100g.kruchych ciasteczek (bebe lub kruche owsiane)
  • 50g. masła do wypieków
  • 140g.marcepana (może być w formie batonika)
  • DO OZDOBY:
  • niebieska posypka i cukrowe śnieżki (można zastąpić innym kolorem posypki lub startą czekoladą)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Uwaga: Przepis jest dostosowany do tortownicy (średnica: od 21 do 23 cm.), ale…
    ŚNIEŻNY PUCH MOŻNA ZROBIĆ W standardowej BLASZCE na ciasto (wymiary 25 na 36 cm.) – wystarcz tylko PODWOIĆ każdy ze składników!

  2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej,przegotowanej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

    Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku.

    Ciasteczka rozdrabniamy i przesypujemy do miski.

  3. Dodajemy do ciasteczek rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.
    Ciasteczkową masą wykładamy dno tortownicy (średnica: max23 cm.). Wyrównujemy i delikatnie dociskamy ręką do dna.

  4. Marcepan ścieramy nad tortownicą,tak-aby w miare równomiernie pokrył on masę z ciasteczek.
    Starty marcepan dociskamy dłonią do masy ciasteczkowej,aby utworzył z nią zwartą całość.
    Tortownicę z tak przygotowana podstawą wkładamy na 10 min. do lodówki.

  5. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem.

  6. Do twarogu sernikowego dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, do momentu uzyskania puszystej masy.
    Nie przerywając miksowaniama wlewamy do sera przestygniętą galaretkę i mksujemy,aż składniki dobrze się połączą.

    Następnie-dodajemy do masy ubitą śnieżkę i miksujemy całość na niskich obrotach miksera,aż nasza masa będzie puszysta i jednolita.

  7. Wyjmujemy z lodówki tortownicę i przelewamy do niej naszą puchową masę.
    Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

  8. Wyjęty z lodówki, zastygnięty torcik-obsypujemy posypką.

  9. Torcik umieszczamy na paterze.
    Delikatnie okrajamy boki i zdjemujemy obręcz tortownicy.

  10. Górę torciku ozdabiamy cukrowymi snieżkami…

    …i gotowe!

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń