Do góry

Desery Przepis na:

Torcik spekulatius

Desery

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1135

Dodano: 21.12.2016

Odsłon: 867

Torcik z procentami. Wykorzystałam likier śmietanowy o smaku spekulatius. Każdy inny gęsty trunek (ajerkoniak, baileys) będzie też pasował.

Składniki

  • Biszkopt: 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 90g mąki
  • 90g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa: 250g serka mascarpone
  • 100g cukru pudru
  • 250ml likieru spekulatius
  • 10 płatków żelatyny
  • 400g śmietany kremówki
  • Polewa: 250ml likieru spekulatius
  • 1 opakowanie (na 250ml płynu) żelatyny fix
  • Dekoracja: rurki waflowe z czekoladą i bez czekolady
  • czekoladowe ozdoby do ciast
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier i miksować całość co najmniej 5 minut. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  3. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać likier i dokładnie wymieszać.
    Śmietanę ubić w drugiej misce na sztywno.
    Żelatynę namoczyć, wycisnąć i podgrzać, aż się rozpuści. Łyżkę wazową masy serowej dodać do żelatyny, dobrze wymieszać i potem dodać do reszty masy. Wymieszać energicznie, aby nie było grudek. Na koniec dodać ubitą kremówkę.

  4. Rurki poukładać dookoła brzegu. Wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

  5. Likier wymieszać z żelatyną fix i gdy zacznie lekko tężeć (można wstawić do lodówki na ok. 10 minut) wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ozdobić czekoladkami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń