Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z procentami. Wykorzystałam likier śmietanowy o smaku spekulatius. Każdy inny gęsty trunek (ajerkoniak, baileys) będzie też pasował.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier i miksować całość co najmniej 5 minut. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać likier i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić w drugiej misce na sztywno. Żelatynę namoczyć, wycisnąć i podgrzać, aż się rozpuści. Łyżkę wazową masy serowej dodać do żelatyny, dobrze wymieszać i potem dodać do reszty masy. Wymieszać energicznie, aby nie było grudek. Na koniec dodać ubitą kremówkę.
Rurki poukładać dookoła brzegu. Wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Likier wymieszać z żelatyną fix i gdy zacznie lekko tężeć (można wstawić do lodówki na ok. 10 minut) wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ozdobić czekoladkami. Smacznego :)