Do góry

Dania główne Przepis na:

Torcik szpinakowo- mięsny

Torcik szpinakowo- mięsny

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 2344

Bardzo smaczne, no i pożywne

Składniki

  • Naleśniki 6 szt:
  • mleko 1 szkl
  • woda pół szkl
  • mąka tortowa 1,5 szkl
  • jajko 1szt
  • sól troszke, na kończu łyżeczki
  • olej do smażenia
  • Farsz 1mięsny:
  • mięso mielone wieprzowo wołowe 35dkg
  • cebule połowe dużej
  • 3 pomidory
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia
  • czosnek 3 ząbki ; [ jeszcze olej lub oliwa do smażenia 2 łyżki]
  • Farsz 2 szpinakowy:
  • szpinak 30 dkg
  • ser sałatkowy kostke(270g)
  • cebula połowa dużej
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, pieprz ziołowy, papryka ostra ; [olej lub oliwa 1 łyżka, lub 2 łyżeczki masła]
  • Ser żólty 40 dkg
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko, wodę, mąkę, jajko sól zmiksuj i usmaż naleśniki.

  2. Farsz mięsny:

    Mięso rzuć na rozgrzany olej, jak będzie już lekko usmażone dodaj pokrojoną w kostkę cebulę jak się lekko ze-złoci przypraw i dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i pomidory pokrojone sparzone i obrane ze skóry, lekko usmaż.

  3. Farsz szpinakowy:

    Podgrzej tłuszcz i rzuć cebulę pokrojoną w kostkę, jak się lekko ze-złoci daj umyty i pokrojony szpinak (łodygi grube odkrawam), jak się lekko usmaży przyprawiam mieszam i dodaje czosnek wyciśnięty przez praskę następnie jak woda już prawie że odparuje daje ser sałatkowy pokrojony w kostkę i jeszcze z 5 minut na małym ogniu smażymy.

  4. Ser żółty trzemy na grubych oczkach i dzielimy na 5 części, na ostatnią część zostawić trochę więcej.

  5. Warstwy układania:

    Ja to robiłam w tortownicy, można też w szklanym naczyniu lub co kto ma. Spód smarujemy lekko olejem,niedużo na to nakładamy 2 naleśniki, farsz mięsny, ser zółty, naleśnik, farsz szpinakowy, ser żółty, naleśnik, farsz mięsny, ser zółty, naleśnik, farsz szpinakowy, ser żółty, naleśnik. 5 porcja sera żółtego jest opisana w 6 etapie.
    Sera żółtego powinno być 40 dkg bo ja miałąm w domu 30 dkg i tylko tyle dałam, także jak ktoś nie musi mieć dużo sera żółtego to też może zrobić tak. Na dole na zd widać ile jest sera na górze,

  6. Piec w piekarniku ustawionym na termoobiegu w 165 stopniach przez 10 minut, wyjąć dodać 5 porcje sera żółtego i dać spowrotem do piekarnika na 5 minut, tak aby ser żółty się roztopił.

    Można jeść polanym ketchupem.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń