Do góry

Desery Przepis na:

Torcik szpinakowy ze śmietaną

Torcik szpinakowy ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 303

Dodano:

Odsłon: 32

smaczny i zdrowy....

Składniki

  • CIASTO:
  • szpinak mrożony - 35 dag
  • cukier - 20 dag
  • jajka - 4 szt
  • olej - 1 szkl
  • mąka pszenna - 1 szkl
  • mąka krupczatka - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki
  • KREM:
  • śmietana 36% - 500 ml
  • śmietan - fin - 3 szt
  • cukier puder - 3 łyżki
  • DODATKOWO:
  • perełki złote
  • cukier błyszczący
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę.
    Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
    Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej.
    Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
    Ciasto przekrawamy na pół.
    Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
    Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, i dowolnie dekorujemy ciasto.
    Na wierzchu posypujemy perełkami i cukrem błyszczącym.
    Schładzamy ok 2 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń