Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Truskawkowa chmurka

Przepis dnia 2017-06-06
Torcik Truskawkowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 934

Dodano:

Odsłon: 2996

Lekka jak chmurka truskawkowa pianka, na domowym biszkopcie z cytrynową nutką, a na wierzchu truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki! Truskawkowa chmurka nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje! Możecie przygotować ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że biszkopt zastąpicie wyłożonymi na dno tortownicy, zakupionymi w sklepie biszkopcikami.

Składniki

  • BISZKOPT: 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • TRUSKAWKOWA PIANKA : 250 g. truskawek
  • 500 ml. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 op. truskawkowej galaretki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • DO OZDOBY: 350 g. truskawek (do ozdoby)
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: przestudzona, słaba, lekko posłodzona herbata (do nasączenia biszkoptu)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy.

    Oddzielamy żółtka od białek.
    Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
    W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
    Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].

    Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia.
    NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy z formy.
    Przestygnięty biszkopt nasączamy.

  2. TRUSKAWKOWA PIANKA:

    Truskawki rozdrabniamy blenderem, aż otrzymamy gładką truskawkową masę.

    Do śmietany dodajemy cukier i ubijamy.

    Galaretki oraz żelatynę dodajemy do 250 ml. gorącej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna i galaretki całkowicie się rozpuszczą i połączą z wodą tworząc gęstą zawiesinę.
    Odstawiamy na 10 min. do przestygnięcia.

  3. Do bitej śmietany dodajemy zblenderowane truskawki.

  4. Mikserem na niskich obrotach- mieszamy truskawkową masę z bitą śmietaną, dodając małym strumieniem zawiesinę z galaretek i żelatyny. Nie przerywamy miksowania, do momentu otrzymania jednolitej,truskawkowej masy.

  5. Masę truskawkową wylewamy na wystudzony i nasączony biszkopt.
    Wstawiamy na 3 godz. do lodówki, aż nasza masa stężeje.

  6. Po wyjęciu z lodówki, okrajamy boki tortownicy, po czym delikatnie wyjmujemy jej zawartość i umieszczamy na paterze.

  7. DEKOROWANIE:

    Ze wszystkich truskawek wybieramy najładniejszą (o ładnym kształcie i średniej wielkości)- wykorzystamy ją później jako środek truskawkowej dekoracji.
    Pozostałe truskawki kroimy wzdłuż.
    Do dekorowania góry użyjemy pokrojonych środków- natomiast boki posłużą nam do ozdobienia podstawy tortu.
    Zaczynamy od największych kawałków, a kończymy na najmniejszych.

  8. Układamy z kawałków truskawek ramkę po zewnętrznej stronie góry tortu.
    Następnie układamy kolejną ramkę, lekko nachodzącą na poprzednią.

  9. Powtarzamy schemat...

  10. ...aż cała góra zostanie zapełniona truskawkami.

  11. W środek wkładamy naszą najładniejszą-całą truskawkę.

  12. Podstawę tortu obkładamy bokami truskawek…
    …i torcik jest gotowy!

    Gotowy tort przechowujemy w lodówce !

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń