Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik waniliowy z agrestem"
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Składniki
Zagotuj 150 ml wody z masłem, solą i 1 łyżką cukru. Gdy masło się rozpuści, dosyp mąkę. Energicznie mieszaj, by nie było grudek. Gdy ciasto zacznie odstawać od naczynia, dodaj 1 jajko, zmiksuj. Zestaw z ognia. Po 10 min dodaj pozostałe jajka, zmiksuj. Z masy upiecz 3 większe i 1 mały placek (ciasto rozsmarowuj na blasze wyłożonej pergaminem, piecz po 10 min w 25 st.). Ostudź.
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, następnie, rozpuść, podgrzewając. Wanilię przekrój wzdłuż, nożem wyskrob rdzeń.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ser mascarpone zmiksuj z 1/2 szkl. cukru i waniliowymi ziarenkami. Dodaj ubitą śmietanę i żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Owoce przełóż na sitko i pozostaw, by dokładnie ociekły z zalewy, kilka odłóż do dekoracji. Mały placek ptysiowy pokrusz. Pozostałe krążki przełóż kremem oraz agrestem. Wierzch torciku udekoruj odłożonymi owocami oraz pokruszonym ciastem. Przed podaniem deser mocno schłodź, ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina