Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z biszkoptami

Torcik z biszkoptami

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 2062

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 515

Gdy chcemy kogoś zachwycić nie tylko smakiem deseru, ale także wyglądem, to właśnie jest idealna propozycja!

Składniki

  • Biszkopt :
  • jaja 5 szt
  • cukier drobny 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • biszkopty podłużne 1 opakowanie
  • Krem :
  • śmietana 30 % 700 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • Owoce :
  • banan 1-2 szt
  • brzoskwinie w puszce 1 szt
  • winogrona 14-16 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw upiec biszkopt, czyli do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać, odstawić. Z białek ubić pianę, dodawać powoli cukier stale miksować. Na końcu połączyć z masą z żółtek i mąką. Piec w 160 stopniach przez ok. 15-20 min. Ostudzić i pokroić na 3 równe części.

  2. Brzoskwinie odcedzić, a syropem nasączyć każdy krążek. Z serka mascarpone, kremówki i cukru pudru przyrządzić krem-całość zmiksować do zgęstnienia. Krążek posmarować 1/3 gotowego kremu. Ułożyć na nim plastry brzoskwini i banana. I potem znowu krążek, krem i owoce i jeszcze raz ta sama warstwa.

  3. Całość obkładamy podłużnymi biszkoptami i związujemy kokardą. Na samym końcu przy brzegu układamy połówki czerwonego winogrona, ale równie dobrze może być zielone. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń