Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik z bitą śmietaną"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34639
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 181
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34639
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 181
Składniki
Jajka ubij z cukrem na pianę. Wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą, a pod koniec dodaj olej. Wszystko wymieszaj.
Kwadratową formę (20x20 cm) posmaruj tłuszczem, wysyp mąką i wylej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C 45 minut. Poczekaj aż ostygnie, wyjmij i rozkrój poziomo na 2 części.
Śmietankę ubij z cukrem. Dolną część ciasta posmaruj 1/3 bitej śmietany, przykryj drugim płatem, a cały tort posmaruj kolejną jedną trzecią śmietany. Pozostałą porcję śmietany włóż do worka cukierniczego i wyciśnij na rogi tortu 4 duże kopczyki.
Brzoskwinie odsącz. Białą i mleczną czekoladę zetrzyj na grubych oczkach. Udekoruj nią boki tortu, a na każdy kopczyk śmietany połóż połówkę brzoskwini. Torcik podziel na 4 części. Ozdób wiórkami i miętą.
W wersji mniej kalorycznej, zamiast wykładać na wierzch warstwę bitej śmietany, na brzoskwinie wyłóż kolorową, tężejącą galaretkę.Źródło: Na żywo