Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z kremem czekoladowym

Torcik z kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 776

Smakują wybornie, doskonałe na zakończenie lekkiego obiadu.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę z dodatkiem masła pokrojonego na kawałki, jogurtu i soli zagnieść ciasto. Podzielić je na 6 porcji i wyłożyć nim foremki, ugniatając palcami. Foremki wstawić na 30 min do lodówki.

  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, Odlać 3 łyżki mleka, resztę podgrzać, dodając czekoladę w kawałkach. Po rozpuszczeniu się czekolady garnek zdjąć z palnika. Jajko rozbić, oddzielając żółtko od białka. Żółtko utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną i wymieszać z odlanym mlekiem. Ubijając dodać do gorącej czekolady i zagotować, cały czas mieszając.

  3. Krem czekoladowy odstawić do ostygnięcia i od czasu do czasu zamieszać. Białko ubić na pianę i wymieszać z zimnym kremem.

  4. Na spody torcików wyłożyć papier do pieczenia i such groch lub fasolę. Wstawić do piekarnika na około 10 - 15 minut. Po wyjęciu usunąć papier z nasionami, a torciki ostudzić. Spody posmarować konfiturą z malin i napełnić kremem. Przybrać bitą śmietaną i malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń