Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z kremem, jagodami i galaretką

Torcik z kremem, jagodami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 838

Dodano:

Odsłon: 263

Smaczny deser z sezonowymi owocami.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczeka proszku
  • 2-3 szklanki gorącej wody
  • 300 g miękkiego masła extra
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu z pigwy lub soku z cytryny
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 2 galaretki gruszkowe lub inne (ważne by były jasne)
  • 1/2 litra wody
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    ------------
    Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę . Wciąż ubijając dodawać stopniowo cukier i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Następnie dodawać po jednym żółtku, obie zmieszane z proszkiem i przesiane mąki a na końcu wlać gorącą wodę.
    Przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
    Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty i nasączyć .

  2. Masa maślana:
    --------------------
    Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.
    Dodać syrop z pigwy lub sok z cytryny.
    Odłożyć 3 łyżki do posmarowania wierzchu.
    Przełożyć biszkoptowe blaty.

  3. Dodatkowo:
    ----------------
    1 szklanka świeżych jagód
    2 galaretki gruszkowe lub inne (ważne by były jasne)
    1/2 litra gorącej wody
    Galaretki rozmieszać z gorącą wodą. Odstawić do lekkiego stężenia.
    Jagody rozsypać na wierzchu ciasta i zalać galaretką.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń