Do góry

Dania główne Przepis na:

Torcik z mięsa mielonego

Torcik z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2885

Dodano:

Odsłon: 2425

Często pojawia się u nas na obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub keczupem, myślę że dobrze będzie też smakowało z czerwonym barszczykiem. Ciasto wyszło dosyć ciemne po upieczeniu, ponieważ użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast zwykłej dla sprawdzenia i wyszło również bardzo dobre :)

Składniki

  • ciasto
  • 15 dkg sera białego
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki
  • mały proszek do pieczenia - 15g
  • Masa mięsna:
  • 1 cebula
  • 15 dkg sera żółtego goudy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 białko
  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
    Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
    Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

  2. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.

  3. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
    Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

  4. Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
    i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2017 Świetny przepis i koniecznie do wypróbowania u nas :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń