Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kusząca propozycja dla fanów owoców leśnych :)
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1764
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 162
Polecam.
Odsłon: 239
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 208
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1764
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 162
Polecam.
Odsłon: 239
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 208
Składniki
Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (boki oraz spód) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół). Biszkopt pieczemy do suchego patyczka- ok 40 minut. Jeśli widzimy, że wierzch się zbytnio rumieni- przykrywamy go folią aluminiową. Upieczony biszkopt wyjmujemy, przekładamy na kratkę do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy na 3 części.
Krem owocowy- Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i mieszamy do momentu zagotowania. Miksujemy blenderem na gładki krem, Wsypujemy galaretki w proszku, delikatnie studzimy i dodajemy zahartowaną owocami śmietankę. Odstawiamy do lekkiego stężenia
Krem śmietankowy- Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, a na samym końcu sok z limonki.
Przełożenie: Biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- połowa kremu owocowego- biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- reszta kremu owocowego- biszkopt. Chłodzimy. Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami.