Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z pomarańczą i grejpfrutem

Torcik z pomarańczą i grejpfrutem

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 461

Dodano:

Odsłon: 9260

W moim domu zawsze na Święta robimy torciki, to już taka nasza tradycja. W tym roku postanowiłam do tradycyjnego tortu dodać trochę cytrusów. Połączenie muszę przyznać wyszło pycha.

Składniki

  • Cisato: jajka 5 sztuk
  • cukier 0,75 szklanki
  • mąka 1 szklanka
  • kakao 1 czubate łyżki
  • Krem pomarańczowy: ugotowane żółtka 4 sztuki
  • pomarańcze 2 sztuki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • cukier puder 6 łyżek
  • masło 15 dkg
  • Krem z grejpfrutem: serek kremowy 25 dkg
  • cukier puder 8 łyżek
  • jeden grejpfrut
  • Do dekoracji: biała i deserowa czekolada, czekoladowe jajeczka, listki z opłatka.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i lekko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wlać ciasto do okrągłej tortownicy 20-22cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35-40 min w 180 stopniach.
    Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.

  2. Krem pomarańczowy. Żółtka utrzeć z otartą skórką z cytryny i sokiem z jednej pomarańczy. Dodać cukier puder i pokrojone na kawałki miękkie masło. Zmiksować na gładki krem ( nie przejmować się bo na początku krem wygląda jak zwarzony ale pod wpływem miksowania i dodawania margaryny wszystko ładnie się połączy).

  3. Krem z grejpfrutem. Serki wymieszać z twarogiem.

  4. Pomarańcza i grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Zostawić trochę do dekoracji.
    Na jednym blacie ciasta rozsmarować 1/3 kremu pomarańczowego. Wyłożyć pomarańcze i połowę kremu. Nałożyć drugi blat ciasta i tak samo postąpić z kremem serkowym. Przykryć trzecim blatem. Wierzch ciasta posmarować kremem pomarańczowym a boki serkowym.

  5. Boki ciasta obsypałam pokruszonym ciastem, które zostało mi ze ścięcia góry ciasta.
    Wierzch posypałam tartą białą czekoladą. Dekoracja z czekoladowych jajeczek, pomarańczy, grejpfrutów, tartej deserowej czekolady i listków z opłatka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń