Do góry

Dania główne Przepis na:

Torcik z risotto

Torcik z risotto

Autor: raksaksa1

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 143

Dodano: 26.05.2011

Odsłon: 5792

Może nie jest proste i nieco czasochłonne, ale warto spróbować

Składniki

  • Składniki na risotto:
  • ryż do risotto, 1-5 szklanki
  • wino białe, 1 szklanka
  • Groszek wg uznania
  • por, 1-2 sztuki
  • bulion warzywny, ok. 2 litrów
  • Pozostałe składniki:
  • ciasto francuskie, 1 lub 2 płaty
  • czerwone papryki, 2-3 sztuki
  • szpinak, 1 opakowanie
  • ser feta, 1 opakowanie
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W celu obrania ze skóry papryki układamy ją na blaszce i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200 stop. aż skóra będzie czarna. Wyjąć z piekarnika do ostudzenia, obrać ze skóry. Kroimy w paski bądź w kostkę.

  2. W międzyczasie przygotowujemy risotto (tak naprawdę tak jak każdy umie i lubi ), ja robiłam je następująco: na patelni na łyżce masła duszę drobno posiekany por, jak będzie miękki to wsypuję groszek gotowany lub z puszki. Następnie wsypuję na patelnię ryż, chwilę duszę go ciągle mieszając. Równocześnie w garnku przygotowuję ok. 2l bulionu warzywnego (musi się ciągle gotować na bardzo małym ogniu) oraz podgrzewam szklankę białego wina. Jak ryż połączy się z warzywami na patelni i delikatnie zeszkli wlewam ciepłe wino. Łączę z ryżem. Gdy ryż wypije wino zaczynam podlewać go ciepłym bulionem, ciągle mieszając duszę dolewając bulion, aż ryż będzie miękki i przestanie wchłaniać płyn. Zostawić do ostygnięcia.

  3. Szpinak w zależności czy mrożony, czy surowy, dusimy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem (wg uznania).

  4. Przygotowujemy tortownicę. Jeden płat cista wykładamy na posmarowaną masłem tortownicę tak by brzegi ciasta mocno wystawały poza tortownicę. Układamy składniki toru w następującej kolejności: Połowa risotta, połowa papryki, połowa pokrojonej w kostkę fety i połowa szpinaku. Powtarzamy……wierzch czyli szpinak przykrywamy zwisającymi bokami ciasta lub kładziemy połowę drugiego plastra. Chodzi o to by wierzch naszego toru był całkowicie przykrywy ciastem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.50 min aż bedzie złociste i chrupkie. Kroimy dopiero po delikatnym wystudzeniu. Podajemy jako samodzielne danie z dowolnymi sosami (wersja wege), lub jako dodatek do pieczonych mięs. Smacznego p.s. ja na wierzch ciasta poukładałam ser

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 26 kwietnia 2012 Świetny pomysł, no i znacznie różni się od przepisu na gotowanie wody :) gratulacje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kathleen 27 maja 2011 Wspaniały przepis! Dałabym o więcej niż pięć gdyby była taka możliwość:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 27 maja 2011 Rewelacyjnie wygląda...dla takiego efektu warto poświęcić trochę czasu i pracy :) Do wypróbowania

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 27 maja 2011 Dziękuję:)))Ponieważ, składniki tak naprawdę są już ugotowane to chodzi przede wszystim o ciasto francuskie, ja włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200stopni, ale po włożeniu tortu zmniejszyłam temperaturę do 170 z termoobiegiem i niczym nie przykrywałam, bo ciasto ma byc chrupkie. Pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 maja 2011 Wspaniale i pysznie wygląda, super wszystko sfotografowałaś i opisałaś. Napisz jeszcze proszę w jakiej temperaturze pieczesz. Niczym nie przykrywasz ?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń