Do góry

Desery Przepis na:

Tort :)

Tort :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 5296

zrobiłam go dla Córeczki z okazji 1 urodzin :) Bardzo czasochłonny ale wywoła zadowolenie i uśmiech każdej małej księżniczki !

Składniki

  • Biszkopt - 2 sztuki ( ilość podana na 1 szt czyli wszystko razy 2 ) : jajka 4 szt.
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 4 łyżki cukru
  • na koniec łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
  • Masa z serkiem:
  • 500 gram serka mascarpone
  • 250 gram śmietanki kremówki 30%
  • 2 x wzmacniacz do śmietany
  • Krem maślany do obłożenia tortu:
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki mleka
  • opakowanie cukru pudru 400 gram
  • Masa cukrowa :
  • opakowanie pianek
  • woda 5 łyżek
  • cukier puder ok kilograma ( w zależności ile wchłoną pianki )
  • Lalka, ozdoby u mnie różowe , literki czekoladowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt.

    Oddzielany białka od żółtek. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę , żółtka ucieramy z cukrem. Masę jajeczną wlewamy do piany, wsypujemy do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Pieczemy w tortownicy o śr. 16 cm. wyłożonej papierem do pieczenia przez ok pół godz w 180 stopniach. Po wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Na środku w każdym wycinamy kółeczko na lakę. W taki sam sposób pieczemy drugi biszkopt.

  2. Masa z serków.

    Ubijamy kremówkę ze wzmacniaczem. W osobnej miseczce mieszamy łyżką serek do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Mieszamy delikatnie z dobrze ubitą śmietaną. Najlepiej drewnianą łyżką. Przekładamy blaty. ( na samą górę nie dajemy masy ! masa cukrowa nie może stykać się z bitą śmietaną. ) Formujemy kopułę.

  3. Krem maślany.
    Ucieramy masło partiami dosypując cukier i wlewając mleko. Dodajemy tyle cukru , aby krem nie był zbyt mazisty ale również nie za twardy. Obkładamy cały tort. Wbijamy lalkę na środku owiniętą folią spożywczą.

  4. Masa cukrowa
    .
    Pianki z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy partiami cukier. Przekładamy na stolnicę i dokładamy tyle cukru , aż masa będzie miała konsystencję plasteliny. Jeżeli chcemy inne kolory dodajemy barwnik. Ja dałam pianki trójkolorowe i otrzymałam taki kolor (wyszedł ładny więc go nie barwiłam).

    Podsypujemy cukrem wałkujemy, Dekorujemy tort cukierkami i dowolnymi ozdobami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 06 marca 2014 Jak dla Amelki to musi być wyśmienity,bo AMELKI na to zasługują -)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 03 marca 2014 Zgadzam sie z przedmowcami,piekny torcik.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 marca 2014 Zdolna z Ciebie dziewczyna, torcik jak spod ręki mistrza, śliczny :)
Powiedz ile dajesz pianek do tej masy cukrowej, chodzi mi o wagę i czy wszystkie będą się nadawać, czy masz jakieś już sprawdzone ?
Pozdrówka :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 03 marca 2014 piękny ! jak naturalnie poukładałaś suknię, wspaniały ! Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń