Do góry

Desery Przepis na:

Tort

Tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 133

Dodano:

Odsłon: 19162

jagodowy tort

Składniki

  • Składniki na 1 biszkopt do tortownicy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki borówek
  • Masa do przełożenia blatów biszkoptów:
  • śmietana 30 % lub 36% 400 ml
  • serek mascarpone 2 szt.
  • Masa do udekorowania torta:
  • 600 g masła, miękkiego, pokrojonego na małe kawałki
  • ok.200 g białek dużych jajek (ok.8 szt.,mogą być prosto z lodówki)
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • barwnik (różowy)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BIszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Borówki obsypac delikanie mąką i wyłożyć na wierzch biszkoptu.
    Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

    Upiec takie same trzy biszkopty

  2. Masa do przełożenia blatów :

    400 ml schłodzonej śmietany ubić na sztywno, dodać pod koniec ubijania cukru pudru (1/2 szklanki- można więcej lub mniej w zależności o upodobań do słodkości ;)

    Do ubitej śmietany dodać serki mascarpone, zmiksowac do połączenia składników.


  3. wystudzone blaty wyłożyć powstałym kremem, boki i wierzch tortu również.

  4. Masa do dekoracji tortu:

    Białka umieścić w misie miksera wraz ze szczyptą soli.
    W garnku zagotować wodę i postawić na nim misę z białkami, ubijać chwilę.
    Dosypać cukier. Ubijać trzepaczką lub widelcem do momentu aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to rozcierając masę między palcami- ziarenka cukru nie powinny być wyczuwalne). Potrwa to kilka minut.
    Jeśli białka z cukrem mocno się zagrzały, odstawić je na chwilę, by trochę przestygły
    Misę z masą umieścić w mikserze i końcówką do ubijania białek, ubijać przez około 10 minut, aż masa będzie bardzo gęsta i zimna.

    Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując.

    Może się zdarzyć, że po jakimś czasie czasie ubijania masa stanie się rzadsza i będzie wyglądała na zważoną. TO NIC ZŁEGO. Po kilku minutach dalszego miksowania, krem zgęstnieje i będzie gotowy.

    O tym, że krem jest gotowy poinformuje Was charakterystyczne mlaskanie o ścianki miksera.

  5. Róże:

    Gotowy krem przełóż do tzrech miseczek, do dwóch dodaj barwnik różowy, do jednej więcej do drugiej mniej.

    Rękaw cukierniczy/woreczek z dużą tylką w kształcie otwartej gwiazdy napełnić ciemnoróżowym kremem i zaczynając od najniższej warstwy tortu pokryć go dookoła rzędem róż.

    Różę robi się w następujący sposób: obrać sobie punkt, który będzie środkiem różyczki, trzymając tylkę prostopadle do boku tortu wycisnąć w tym miejscu trochę kremu, a następnie zatoczyć dookoła niego koło.

    Woreczek umyć lub wymieniamy na nowy i napełnić go kremem jasnoróżowym. Bezpośrednio nad warstwą ciemnoróżowych róż utworzyć rząd jasnoróżowych. W związku z tym, iz tego koloru dość sporo mi zostało postanowiłam również nim wypełnić srodek tortu.

    Ponownie umyć woreczek lub zmienić na nowy i napełnić go jasnym kremem (bez barwnika) i tworzyć kolejne różyczki.

    Ps. ja również użyłam barwnika do biszkoptu w ten sposób miałam bodobne kolory ciasta wewnątrz i na zewnątrz ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 23 kwietnia Zapisuje przepis i dziekuje. Piekny torcik, a te kolorki...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodka 22 listopada 2016 dzieło sztuki:) muszę wypróbować ten sposób przy najbliższej okazji:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 09 września 2014 Zauroczyło mnie to cudo, wygląd jak z renomowanej cukierni, ogromne brawa :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 09 września 2014 Choć za tortami nie przepadam, ten przyciąga wzrok niesamowicie. Podziwiam za pracowitość, tort jest bardzo pracochłonny a opis jego wykonania w tym różyczek jest bardzo szczegółowy. BRAWO !! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hal_szka 08 września 2014 po co te borówki na cieście ,przy pieczeniu ciasto zabarwi się ,czy o to Ci chodziło,biszkopt może upaść,kolor z borówek jest nie ciekawy. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 08 września 2014 Tort przepiękny, ale jaki pracochłonny, na pewno pyszny /krem z masła/. Biorę do książki,
żeby chociaż od czasu do czasu na niego popatrzeć. Pozdrawiam :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń