Do góry

Desery Przepis na:

Tort

Tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 200

Dodano:

Odsłon: 11543

Na wyjatkowe okazje

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z 12 jajek odzielic bialka od zoltek. Bialka ubic z cukrem na sztywna mase. polaczyc z zoltkami.

  2. Make przesiac i delikatnie razem z proszkiem do pieczenia dodac do masy. Polaczyc wszystko delikatnie mieszajac, najlepiej juz lyzka. Przelac na duza i wysoka prostokatna blache. Piec ok 30 min w 170 stopniach. Ja te proporcje podzielilam na pol i upieklam dwa biszkopty, ktore potem przekroilam. Z pozostalych 3 jajek upiec maly biszkopcik.

  3. Jajka ubic z 3 lyzkami cukru i delikatnie polaczyc z 3 lyzkami maki i szczypta proszku do pieczenia. Mase przelac do bardzo malej totrownicy i upiec. Kiedy wystygnie przekroic na pol.

  4. Tort najlepiej robic dnia nastepnego, kiedy biszkopty dobrze juz wystygna. Smietane sojowa wtedy ubijamy s dosladzamy wedle wlasnego upodobania. Ma ona to do siebie ze nie potrzebuje zadnych usztywniaczy i nie wywoluje alergii, ale oczywiscie mozna ja zastapic tradycyja kremowka z usztywniaczem. W srodek wedle upodobania mozna wlozyc drobno pokrojone brzoskwinie z puszki, ale mnie najbardziej smakuje z jagodami i malinami:).

  5. Do nasaczenia uzylam majac na uwadze dobro dzieci:) dobrego soku pomaranczowego. Kiedys probowalam z limonki ale byl zdecydowanie za kwasny a pomaranczowy sprawdza sie znakomicie.

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 09 listopada 2014 Tort wygląda znakomicie. Jakie miał wymiary po wykonaniu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sentinel 08 maja 2011 Dekoracja tortu to rzecz gustu i upodoban, a podobno o gustach sie nie dyskutuje:).
Co do przelozenia go to trzeba miec na uwadze osobe i rowniez jej gust i preferencje i tez sie z tym nie dyskutuje bo wszak to ona bedzie go konsumowala:).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 08 maja 2011 Tort ładny z wierzchu, ale szczerze powiedziawszy, skoro ma być na komunię, to środek mógłby być bardziej z polotem - albo jakiś owocowy, albo czekoladowy - bo 3 biszkopty przełożone bitą śmietaną jakoś mnie nie rzuciły na kolana...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń