Do góry

Desery Przepis na:

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

Tort ajerkoniakowo -kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 82

kokos połączony z ajerkoniakiem... pyszny- polecam :-)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • jajka - 5 szt
  • mąka pszenna - 3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
  • cukier - 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczki
  • woda gorąca - 1/5 szkl
  • woda gorąca - 1/5 szkl
  • tłuszcz do formy
  • KREM:
  • mleko - 1 L
  • budyń śmietankowy - 3 op
  • masło - 450 g
  • ajerkoniak - 50 ml
  • wiórki kokosowe 200 g
  • cukier - 3/4 szkl
  • DODATKOWO:
  • dżem
  • ozdoby
  • alkohol
  • cytryna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
    Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut

  2. KREM:
    Ugotować budyń i wystudzić.
    Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4 a do reszty wsypujemy kokos,do części odłozonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem.

    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i wierzch i boki smarujemy kremem z ajerkoniakiem. dekorujemy wg uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń