Do góry

Desery Przepis na:

Tort amaretto

Desery

Autor: karlossa96

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 45

Dodano: 28.11.2016

Odsłon: 95

;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 ml bezalkoholowego likieru Amaretto
  • 40 ciastek Amaretti
  • czekoladowe ziarenka kawy
  • konfitura wiśniowa
  • 3/4 szklanki kawy wymieszanej ze 100 ml likieru Amaretto
> 6 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczypta soli. Stopniowo dodaję cukier. Ubijając, dodaję po jednym żółtku.

  2. Mąki mieszam i przesiewam do masy jajecznej. Mieszam. Ciasto wylewam do tortownicy i piekę 40 minut w 170 st. C.

  3. Krem: Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder. Dodaję serek i likier - mieszam.

  4. Przygotowanie tortu: Biszkopt przekrawam na 3 blaty. Pierwszy nasączam delikatnie naparem z kawy i likieru. Smaruję równomiernie konfiturą wiśniową i wykładam na niego 1/3 kremu. Przykrywam kolejnym blatem i nasączam go bardziej obficie, rozsmarowuje 1/3 kremu. Przykrywam ostatnim blatem i rozsmarowuję krem.

  5. Dekoruję ciasteczkami i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem chłodzę 3 godziny w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń