Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny kremowy torcik z galaretką i brzoskwiniami. Biszkopt jak i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak właśnie robię. Prawidłowo w torcie na biszkopcie powinien być krem ciemny i od razu na nim jasny; ale ja swój biszkopt przekroiłam na pół i przełożyłam nim warstwy kremu. Powinny też być na ciemnym kremie posiekane orzechy które pominęłam
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy ze sobą, i dodajemy stopniowo do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w temp 160st
Odlać 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Mąki wsypać do garnuszka zalać mlekiem które zostawiliśmy; wymieszać, następnie dodać roztrzepane żółtka i znów dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę. Ugotować budyń, szybko mieszać aby nie zrobiły się grudki; wystudzić. W misce utrzeć masło na puch; dodawać partiami budyń stale miksując. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao.
Do soku z brzoskwiń dodać alkohol od moczenia rodzynek. Nasączyć biszkopt wyłożyć ciemny krem, posypać czekoladą i rodzynkami. Przykryć drugim biszkoptem; nasączyć i wyłożyć jasny krem. Na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.