Do góry

Desery Przepis na:

tort ambasador

tort ambasador

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 17153

Dodano:

Odsłon: 53564

pyszny kremowy torcik z galaretką i brzoskwiniami. Biszkopt jak i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak właśnie robię. Prawidłowo w torcie na biszkopcie powinien być krem ciemny i od razu na nim jasny; ale ja swój biszkopt przekroiłam na pół i przełożyłam nim warstwy kremu. Powinny też być na ciemnym kremie posiekane orzechy które pominęłam

Składniki

  • biszkopt: 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • krem: 3 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • puszka brzoskwiń
  • 2 garście rodzynek namoczonych w alkoholu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szkl wody
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy ze sobą, i dodajemy stopniowo do ciasta ja to robię łyżką.
    Dno tortownicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w temp 160st

  2. Odlać 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Mąki wsypać do garnuszka zalać mlekiem które zostawiliśmy; wymieszać, następnie dodać roztrzepane żółtka i znów dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę. Ugotować budyń, szybko mieszać aby nie zrobiły się grudki; wystudzić. W misce utrzeć masło na puch; dodawać partiami budyń stale miksując. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao.

  3. Do soku z brzoskwiń dodać alkohol od moczenia rodzynek. Nasączyć biszkopt wyłożyć ciemny krem, posypać czekoladą i rodzynkami. Przykryć drugim biszkoptem; nasączyć i wyłożyć jasny krem. Na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 30 listopada 2015 Jakichkolwiek modyfikacji nie dokonałaś... wygląda idealnie! I zapewne obłędnie smakuje. Klasa.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń