Do góry

Desery Przepis na:

Tort amoniakowe cudo

Tort amoniakowe cudo

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7644

Dodano: 03.04.2013

Odsłon: 12151

Pracochłonny ale wart wysiłku naprawdę pyszny inny niż biszkoptowe torty, u nas w rodzinie gości od lat.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić ,podzielić na 12 części bardzo cieniutko rozwałkować piec na dużej tortownicy (30 centymetrowej ),na jasno złoty kolor ,okrawki ciasta które zostaną też upiec i pokruszyć

  2. Masa, jajka całe oraz cukry ubijać na parze aż będzie gęsta ( około 20-30 minut),po wystygnięciu dodać masło i utrzeć na błyszczącą masę

  3. Krążki ciasta smarować masą ok.2 łyżki na krążek 2 warstwy potem warstwa dżemu porzeczkowego potem znów 2 razy masa i dżem morelowy znowu 2 razy masa i dżem porzeczkowy i ostatnie 2 warstwy masy. Dwie łyżki masy zostawić do dekoracji resztę masy wymieszać z kakao i posmarować brzegi i wierzch tortu, brzegi posypać pokruszonym ciastem a wierzch czekoladą startą na tarce. Udekorować według uznania ja białą masą i robionymi listkami czekoladowymi. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renaca 17 kwietnia 2013 piękne! 5;)
ale mam małe pytanie - czy do ciasta rzeczywiście potrzeba tylko 5 dag masła?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 03 kwietnia 2013 Wygląda bardzo zachęcająco , najwyższa ocena za pracowitość.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 03 kwietnia 2013 Po długim zastanowieniu się wymyśliłam takie nazwy: tort tęczowy, tort zebra, albo w szerokim pojęciu tort wspaniały.
Może ktoś będzie miał inne pomysły, ten tort wymaga ładnej nazwy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poczatkujaca87 03 kwietnia 2013 ladnie sie prezentuje ..tylko piec 12 blatow mi by sie nie chcialo :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 03 kwietnia 2013 Szczerze, nigdy nie próbowałam z proszkiem do pieczenia zawsze z amoniakiem, on nie miał nazwy ,przy spotkaniach rodzinnych zawsze mówimy o nim amoniakowy więc tak zostało,jak będą propozycje na nazwę pasującą to zmienię ;)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 03 kwietnia 2013 Wszystko pięknie, ale ten amoniak, czy nie wystarczyłby proszek do pieczenia, a jeśli nie, to przynajmniej zmień mu
nazwę na jakąś bardziej tortową, pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń