Desery Przepis na:
Tort Basi

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 198
Dodano: 24.10.2010
Odsłon: 12797
Składniki
- jajka, 6 szt.(biszkopt)t+1szt(krem)
- cukier, 0,5 szkl.+0,5 szkl.(krem)+2 łyżki(śmietana)
- mąka, 1 szkl.
- Śmietana 30%, 0,75 litra
- żelatyna, 1 łyżka
- margaryna palma, 1 op.250 gr.
- Masa cukrowa dekoracyjna, 0,5 kg
- Kwiatki cukrowe dekoracyjne, 3-5 szt.
- Wino półsłodkie, 1 szkl.
- Spirytus, 2 łyżki
- aromat śmietankowy, 3-4 krople
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę,mieszamy z mąką,pieczemy w temp.175*C przez 45 minut,studzimy,kroimy biszkopt na 3 placki.Żelatynę namaczamy w 12 szkl.zimnej,przegotowanej wodzie,rozpuszczamy w kąpieli wodnej,studzimy.Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno,dodajemy żelatynę,przekładamy placki wcześniej nasączając każdy winem,chłodzimy.Margarynę ubijamy na puszysto,jajko z cukrem osobno też na puszystą masę,łączymy z aromatem i spirytusem ,mieszamy wszystko razem,obsmarowujemy kremem tort,schładzamy.
-
Masę cukrową rozwałkowujemy na cienko,obkładamy torta,2 trójkątne kawałki formujemy imitując materiał,układamy kwiatki i tradycyjnie czekamy na pochwały...
Komentarze do przepisu (1)

irma 25 października 2010Zgłoś do usunięcia
Zazdroszczę talentu...0 Kto głosował? | Odpowiedz