Do góry

Desery Przepis na:

Tort beczka z kostkami lodu

Tort beczka z kostkami lodu

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1160

Dodano: 23.05.2018

Odsłon: 318

TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru
  • Kostki lodu: 2 galaretki krystaliczne
  • Dodatkowo: 500 g wafelków w czekoladzie małe butelki z alkoholem
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

  2. Kostki lodu

    Dwie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku, przelać najlepiej do dwóch prostokątnych pojemników, i odstawić do stężenia.


    Masa

    Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie cały czas

    miksując stopniowo dodajemy mascarpone.

  3. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim

    krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch układamy pokrojoną w kratkę galaretkę, a na nich układamy małe butelki. Schładzamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń