Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort bezowy „Pawłowa”"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 338
Polecam.
Odsłon: 784
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36365
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 449
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 338
Polecam.
Odsłon: 784
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36365
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 449
Składniki
Białka z solą ubij na sztywną pianę. Wciąż miksując, stopniowo dosypuj cukier. Gdy powstanie błyszcząca piana, dodaj ocet oraz mąkę, zmiksuj.
Blachy wyłóż papierem do pie czenia. Narysuj na nich dwa koła o średnicy ok. 20 cm i rozłóż pianę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachy do środka, od razu zmniejsz temperaturę do 140°C, piecz 30 minut. Temperaturę zmniejsz do 100°C i piecz jeszcze 90 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier puder. Delikatnie mieszając, dodaj mascarpone. Porzeczki oraz cukier podgrzej. Gdy zaczną wrzeć, wsyp mąkę i gotuj do zgęstnienia. Pierwszą bezę posmaruj połową kremu i polej masą porzeczkową. Przykryj drugą bezą posmarowaną pozostałym kremem. Wierzch udekoruj miąższem marakui.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie