Do góry

Desery Przepis na:

Tort biedronka

Tort biedronka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Tort biedronka"

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 l śmietany tortowej
  • szklanka cukru pudru
  • czerwona galaretka owocowa
  • biszkopty
  • owoce
  • płatki migdałowe do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 2 zł

  2. Zimną śmietanę tortową ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ubijając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Wstawiamy do lodówki.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C. Studzimy i przecinamy na 2 krążki.

  4. Blaty przekładamy połową masy. Masą smarujemy wierzch tortu, na niej układamy biszkopty, jagody, maliny itp. i zalewamy tężejącą galaretką owocową. Boki tortu zdobimy masą i płatkami migdałowymi.

  5. Wartość odżywcza 1 porcji: 405 kcal, białko 9,5 g, tłuszcz 34 g, węglowodany 47 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń