Do góry

Desery Przepis na:

Tort biszkoptowo-kokosowy z kremem kawowym.

Tort biszkoptowo-kokosowy z kremem kawowym.

Autor: Docherro

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 8515

Dodano: 25.06.2016

Odsłon: 1265

Tort bardzo delikatny,po prostu finezja,rozpływa się w ustach.Smak kawowej masy dopełnia całości smaku.Zostały mi białka z ajerkoniaku,szkoda było wyrzucić i tak powstał torcik. Bardzo polecam:)

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • Jajka 4 szt
  • Cukier 4 łyżki
  • Pr.do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • CIASTO KOKOSOWE
  • Białka 10 szt.
  • Kokos 10dkg
  • pr.do pieczenia 1/2 łyżeczki oraz 2 łyżki cukru pudru
  • MASA
  • Serek mascarpone
  • Śmietanka 30%
  • Śmietan-fix 1 op.
  • Kawa rozpuszczalna 8 łyżeczek
  • Cukier puder 2 łyżki lub więcej to już wg.własnego smaku
  • Alkohol 50 ml lub więcej:)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Osobno upiec biszkopt,każdy ma swój sprawdzony przepis,więc nie podaję.:)
    Ciasto kokosowe-białka ubić na sztywno,dodać kokos i pr.do pieczenia i 2 łyżki cukru pudru ,piec na papierze do złotego koloru i jeszcze ciepłe zdjąć z papiera.

    Masa
    Serek mascarpone zmiksować ,osobno ubić śmietankę i dodać do serka,na koniec dać cukier puder 2 łyżki i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku ,ostudzoną,oraz śmietan -fix i alkohol.Utrzeć na gładką masę.
    Ostudzony biszkopt naponczować wodą z cytryną ,przełożyć 1/2 masy.Na wierzch położyć ciasto kokosowe dać masę i udekorować .
    Dać do lodówki by tort nabrał smaku.
    Po wierzchu posypać kokosem.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń