Do góry

Desery Przepis na:

Tort BMW

Tort BMW

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 3503

Tort śmietankowo - porzeczkowy obłożony masą cukrową.

Składniki

  • Biszkopt:
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 3/4 szklanki mąki pszennej
  • - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • - pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 5 jajek
  • Krem:
  • - 400 ml śmietany 30%
  • - dżem porzeczkowy
  • - 1,5 torebki śmietan-fixu
  • Masa maślana:
  • - 3 łyżki cukru pudru
  • - 70g masła
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Poncz:
  • - szklanka wody
  • - sok z cytryny
  • - 2 łyżeczki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo żółtka. Do białek przesiać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez ok. 30-40 min., odstawić do ostudzenia.

  2. Krem:

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.

  3. Masa maślana:

    Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny i cukier. Masą maślaną wysmarować wierzch tortu.

  4. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć go ponczem, posmarować pierwszy blat dżemem na to krem, drugi blat posmarowany dżemem, dalej krem i przykryć trzecim biszkoptem. Tort posmarować masą maślaną, pozostawić do zastygnięcia.

  5. Masa cukrowa:

    - 800 g cukru pudru
    - 100 g glukozy
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
    - 3 łyżeczki Planty
    - 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
    Po tym czasie podgrzać w kąpieli wodnej do czasu rozpuszczenia żelatyny. Nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Dodać glukozę, następnie margarynę, wymieszać, pozostawić do przestudzenia.
    Przestudzoną, ale nie stężałą żelatynę umieścić w misie miksera. Dodać ekstrakt waniliowy, następnie dodawać cukier puder, w kilku turach i ucierając. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wyrabiania przenieść masę na stolnicę i dokończyć wyrabianie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń