Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 761
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 761
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Na prostokątnej blaszce pieczemy jasny biszkopt - celowo nie podaję przepisu. Każdy ma swój sprawdzony. Biszkopt powinien być dość gruby tak by można go dwukrotnie przekroić. Można też upiec trzy cienkie biszkopty wówczas nie trzeba przekrawać.
Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu - nie wyrzucamy posłuży nam do obsypania boków. Biszkopt przekrawamy na 3 części (chyba że piekliśmy trzy placki). Ścięty wierzch biszkoptu rozkładamy pojedynczo na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wyłączamy i wstawiamy do niego blaszkę za ścinkami. Zostawiając uchylone drzwiczki piekarnika suszymy. Po wysuszeniu przecieramy przez sitko o dużych oczkach - uzyskany pył posłuży nam do obsypania boków.
W dużej misce ubijamy śmietanę z fixem. Jeśli ktoś woli użyć żelatynę jak najbardziej może to zrobić.
Pierwszy biszkopt smarujemy śmietaną. Drugi smarujemy dżemem i układamy "do góry nogami" tak by dżem znalazł się na śmietanie a na wierzchu był suchy biszkopt. Z kolejną warstwą robimy to samo. Wierzch i boki smarujemy cienko śmietaną. Boki obsypujemy pokruszonym biszkoptem. Używając szprycy do dekorowania wykonujemy brzeg.
Na wierzchu układamy opłatek z wyrysowanymi liniami jak na boisku (do kupienia w sklepach lub w ramach sprzedaży wysyłkowej), ustawiamy bramki i piłkarzy (również do nabycia ). Przechowujemy w lodówce. Taki tort z pewnością zrobi furorę wśród gości.