Do góry

Desery Przepis na:

Tort boisko

Tort boisko

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 755

Idealny tort dla kibica

Składniki

  • Prostokątny jasny biszkopt - nie podaję przepisu gdyż każdy ma swój sprawdzony
  • śmietanka 36% 2l
  • dżem wiśniowy
  • śmietanfix
  • dekoracje do nabycia w sklepach online
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na prostokątnej blaszce pieczemy jasny biszkopt - celowo nie podaję przepisu. Każdy ma swój sprawdzony.
    Biszkopt powinien być dość gruby tak by można go dwukrotnie przekroić. Można też upiec trzy cienkie biszkopty wówczas nie trzeba przekrawać.

  2. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu - nie wyrzucamy posłuży nam do obsypania boków.
    Biszkopt przekrawamy na 3 części (chyba że piekliśmy trzy placki).
    Ścięty wierzch biszkoptu rozkładamy pojedynczo na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wyłączamy i wstawiamy do niego blaszkę za ścinkami. Zostawiając uchylone drzwiczki piekarnika suszymy.
    Po wysuszeniu przecieramy przez sitko o dużych oczkach - uzyskany pył posłuży nam do obsypania boków.

  3. W dużej misce ubijamy śmietanę z fixem. Jeśli ktoś woli użyć żelatynę jak najbardziej może to zrobić.

  4. Pierwszy biszkopt smarujemy śmietaną. Drugi smarujemy dżemem i układamy "do góry nogami" tak by dżem znalazł się na śmietanie a na wierzchu był suchy biszkopt. Z kolejną warstwą robimy to samo.
    Wierzch i boki smarujemy cienko śmietaną.
    Boki obsypujemy pokruszonym biszkoptem.
    Używając szprycy do dekorowania wykonujemy brzeg.

  5. Na wierzchu układamy opłatek z wyrysowanymi liniami jak na boisku (do kupienia w sklepach lub w ramach sprzedaży wysyłkowej), ustawiamy bramki i piłkarzy (również do nabycia ).
    Przechowujemy w lodówce.
    Taki tort z pewnością zrobi furorę wśród gości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń