Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniono – orzechowy z motywem psa

Tort brzoskwiniono – orzechowy z motywem psa

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 120

Tort powstał na zamówienie dla Jubilata Alana. Tort posiada dwa biszkopty – tradycyjny jasny oraz orzechowy, wyłożone są masą z serka mascarpone z dodatkiem brzoskwini oraz dżemem brzoskwiniowym. Motywem przewodnim jest pies – tu akurat mops ????

Składniki

  • Biszkopt jasny: 6 jajek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • Biszkopt orzechowy : 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 100 g orzechów mielonych
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szkl mąki dalachowskiej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone
  • 700 g śmietanki kremówki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • Krem maślany: 600 g masła
  • 24 czubatych łyżek cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń
  • 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego
  • barwniki
  • rękaw cukierniczy i tylki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt jasny: .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.

    2. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części

    3. Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielamy od białek

    4. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy

    5. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.

  2. 6. Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół
    7. Masa mascarpone : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstniej dodać cukier i dalej ubijaj.
    8. DO ubitej na sztywno śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, masę włóż do lodówki by się schłodziła
    9. Krem maślany : Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i miksuj aż się połączy z masłem , dodaj soku z cytryny i miksuj przez 4 minuty.
    10. Brzoskwinie z puszki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Wyłóż na ręczniku papierowym

  3. 11. Biszkopt jasny przecinamy wzdłuż na pół. Biszkopt orzechowy wyrównujemy.
    12. Ukłądamy tort w rancie tortownicy : biszkopt jasny nasączony wodą, dżem (1 słoik) krem mascarpone, 1/2 brzoskwiń, biszkopt orzechowy nasączony wodą, dżem, krem mascarpone, brzoskwinie, biszkopt jasny . Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny.
    13. Po tym czasie za pomocą np noża tynkujemy tort – czyli obkładamy boki i górę tortu kremem maślanym. ( około 1/3 kremu) wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie drugi raz tynkujemy tort. I ponownie wkładamy na godzinę do lodówki.
    14. Krem maślany dzielimy na 3. Jedną część barwimy na czarną , druga na szaro, a trzeciej nie farbujemy.
    15. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na czarno i na bokach tortu malujemy psie łapki, na górze malujemy psa i kości.

  4. 16. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na szaro i odrysowujemy kości i kolorujemy wybrane fragmenty pieska.
    17. Do rękawa z tylką nr 2 wkłądamy krem niezabarwiony i wypełniamy nim resztę pieska
    18. Do rękawa z tylką nr 1M wkładamy resztę niezabarwionego kremu i tworzymy rozety na lączeniu tortu.
    19 Tort wkładamy do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń