Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1807 Ocena: 8005

Dodano: 22.10.2017

Odsłon: 5654

Smakuje wybornie przy odrobinie dobrej kawy.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na masę:
  • ½ kg sera mascarpone
  • ½ litra śmietany 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Składniki dodatkowe:
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  • czekolada deserowa biała 1 szt.
  • 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
  • likier brzoskwiniowy ½ szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:
    Żółtka utrzeć z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa. Następnie białka ubić na sztywno z resztą cukru pudru i połączyć delikatnie z żółtkami. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 40 minut.

    Wykonanie masy mascarpone:
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na bardzo sztywną piankę, wymieszać z serkiem mascarpone i wstawić do lodówki.

    Składanie tortu:
    Upieczony biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy równe blaty. Na dolnym blacie wyłożyć połowę pokrojonych brzoskwiń i nasączyć likierem, po czym wyłożyć 1/3 masy mascarpone, przykryć drugim blatem, ułożyć resztę pokrojonych brzoskwiń, nasączyć likierem, wyłożyć 1/3 masy i przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki oblepić ostatnią częścią masy, ozdobić odłożonymi połówkami brzoskwiń, cały tort obsypać wiórkami kokosowymi, a górę dodatkowo posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki i podawać najlepiej na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tradycyjna_Kuchnia 24 października proponuję zaparzyć sobie dobrą herbatkę
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 października Z cappuccino też się sprawdzi?
Wygląda apetycznie, a ja za kawą nie przepadam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń