Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniowy z ajerkoniakiem

Tort brzoskwiniowy z ajerkoniakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Tort brzoskwiniowy z ajerkoniakiem"

Składniki

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szkl. ajerkoniaku
  • po 10 dag gorzkiej czekolady i masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 jajek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • rurki w czekoladzie do obłożenia tortu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę zetrzyj. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbij jajka. Orzechy zmiel, połącz z czekoladą i proszkiem do pieczenia.

  2. Porcjami wsyp do masy. Wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 50 minut w temperaturze 175oC. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku.

  3. Śmietanę ubij, połącz z ajerkoniakiem i żelatyną. Biszkopt posmaruj 4 łyżkami kremu. Połóż osączone brzoskwinie. Przykryj resztą kremu. W brzeg wbij rurki. Chłodź 5 godzin. Udekoruj np. rozetkami bitej śmietany, plasterkami brzoskwiń i ajerkoniakiem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń