Do góry

Desery Przepis na:

Tort cappuccino

Przepis dnia 2017-12-04
Tort cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 672

Dodano:

Odsłon: 9765

Pyszny, wilgotny, kawowy tort. Jego wyjątkowy smak na pewno docenią nie tylko wielbiciele kawy cappuccino! Kakaowy biszkopt, przełożony pysznym kremem cappuccino (na bazie białej czekolady, śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe zdobienia oraz bita śmietana.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
  • 6 jajek
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szk. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:
  • 250 ml. śmietany kremówki 36%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 120 g. białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 saszetki cappuccino (1 saszetka 14-15g.)
  • DODATKOWO, DO OZDOBY:
  • 250 ml. śmietany kremówki
  • poł tabliczki gorzkiej czekolady
  • poł tabliczki białej czekolady
  • 1 saszetka cappuccino
  • DO NASĄCZANIA:
  • Zaparzona i przestudzona kawa, z dodatkiem dwóch łyżeczek wódki, lub jednej łyżki rumu (proporcje podane na 1 szklankę kawy)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT KAKAOWY:

    Dno tortownicy (wymiary 20 do 23cm.) wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą.

  2. Oddzielamy żółtka od białek.
    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęsta pianę.

  3. W odzielnym naczyniu ucieramy żółtka razem z cukrem i kakao.
    Ucieramy mikserem, do momentu otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji.

  4. Do masy z żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, żeby dała się łatwo wymieszać).
    Mieszamy mikserem, aż składniki połączą się w gładką masę.

  5. Do masy dodajemy pozostałą pianę z białek i RĘCZNIE (na tym etapie nie używamy już miksera), dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.

  6. Biszkoptową masę delikatnie przekładamy do tortownicy.

    Wkładamy do nagrzanego, do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 35 do 45 min, do tak zwanego suchego patyczka.

    Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę nie bójcie się tego sprawdzonego triku! Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan - a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

  7. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    Następnie delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy z formy.

  8. KREM CAPPUCCINO:

    W garnuszku podgrzewamy śmietanę z białą czekoladą. Dodajemy saszetki cappuccino i dokładnie mieszamy, aż czekolada oraz proszek cappuccino dokładnie się rozpuszczą i połączą ze śmietaną, po czym zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia.
    Ostudzoną masę wkładamy na CAŁĄ NOC do lodówki.

  9. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder i rozbijamy całość mikserem, aby serek połączył się z cukrem i nabrał puszystości.

  10. Wyjętą z lodówki masę z cappuccino, śmietany i czekolady miksujemy, aż całość zgęstnieje. Przerywamy miksowanie - dodajemy serek mascarpone - mieszamy ręcznie, po czym tylko na chwilę używamy miksera, na wolnych obrotach, by ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy.

  11. CZEKOLADOWE OZDOBY:

    Gorzką czekoladę rozpuszczamy.
    Lejąc ją z łyżki, robimy na papierze do pieczenia, czekoladowe zygzaki.
    Czynność powtarzamy z białą czekoladą.
    Wkładamy do lodówki, aż czekolada zastygnie.

  12. PRZEKŁADANIE TORTU:

    Biszkopt kroimy na trzy lub cztery (wedle uznania) równe blaty
    Pierwszy blat kładziemy na paterze.

  13. Nasączamy i smarujemy kremem, po czym przykrywamy następnym blatem.

  14. Czynność tę powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie blaty.
    Ostatni biszkoptowy blat, również nasączamy.

  15. Górę oraz boki tortu smarujemy pozostałą ilością kremu.
    Całość ładnie wygładzamy.

  16. ZDOBIENIE TORTU:

    Do śmietany dodajemy saszetkę cappuccino i ją ubijamy.

    Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu ‘zamknięta gwiazda’.
    Robimy faliste, śmietanowe zdobienie na górze tortu...

  17. ...oraz małe zdobienia dookoła jego podstawy.

  18. Łamiemy czekoladowe zdobienia.
    Większe kawałki układamy na górze, mniejszymi obkładamy boki tortu.

  19. Gotowy tort wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz. (a najlepiej na całą noc).

    Gotowy tort przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń