Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 540
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 540
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie cały czas delikatnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160 st. C piekarniku ok 40 min.
Masa chałwowa: 20 dag chałwy cukier waniliowy 4 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 35 dag masła Żółtka łączymy z połową szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy wcześnie przygotowane żółtka i nie przerywając mieszania zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając stopniowo dodajemy chałwę oraz wystudzony budyń.
Masa czekoladowa: 2 jajka 1/3 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady kostka masła Czekoladę topimy na parze i przestudzamy. Jajka ubijamy z cukrem. Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając stopniowo dodajemy ubite jajka oraz roztopioną czekoladę.
Dodatkowo: opakowanie małych bezików słoik drążonych wiśni np. z kompotu
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy masą chałwową. Na niej układamy beziki a pomiędzy nimi wiśnie. Następnie wykładamy masę czekoladową. Przykrywamy ją drugim blatem biszkoptu. Dekorujemy wg. uznania. Ja zostawiłam trochę masy chałowowej na wierzch tortu i obsypałam go startą gorzką czekoladą a boki oblepiłam pokruszonymi bezami.