Do góry

Desery Przepis na:

Tort chałwowy

Tort chałwowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 588

Dodano:

Odsłon: 741

Myślałam aby zrobić coś na próbę i troszkę tu ryzykowałam czy śmietana nie padnie jak dodam chałwę ale tort wyszedł pyszny a masa delikatna.

Składniki

  • Biszkopt na średnicę 20 cm
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa chałwowa :
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki cukru
  • Do dekoracji :
  • kora biała mleczna
  • perełki srebrne
  • wiórki czekoladowe trio
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka a potem ręcznie i delikatnie masę jajeczną połączyć z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
    Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni.
    Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
    Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno.
    Następnie chałwę zetrzeć do ,śmietany na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać.
    Każdy blat nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posmarować porcją masy.
    Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami.
    Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń