Do góry

Desery Przepis na:

Tort cynamonowy

Tort cynamonowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2346

Dodano:

Odsłon: 804

Delikatny krem ze śmietany i mascarpone pomiędzy migdałowym biszkoptem. Mniam...

Składniki

  • Biszkopt: 50g siekanych migdałów
  • 3 jajka (M)
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mielonych migdałów
  • Krem: 6 listków żelatyny
  • 500g śmietany kremówki
  • 250g mascarpone
  • 500g mielonego twarogu śmietankowego
  • 75g płynnego miodu
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 30g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Siekane migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.

  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami wody, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz sól. Następnie pojedynczo dodać żółtka. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, mielonymi i siekanymi migdałami, dodać do masy jajecznej. Masę przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie, a następnie przeciąć wzdłuż na pół. Dolny krążek ciasta położyć na paterze i zacisnąć obręcz.

  4. Żelatynę namoczyć. 250g śmietany ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z twarogiem, cukrem, 1 opakowaniem cukru wanilinowego i 1 łyżeczką cynamonu. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić i wymieszać z 1-2 łyżkami kremu. Następnie dodać do pozostałego kremu, potem dodać ubitą kremówkę. Kremem posmarować ciasto, położyć drugi krążek i lekko przycisnąć. Wstawić na kilka godzin (albo na noc) do lodówki.

  5. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Posmarować wierzch i boki tortu. Ponownie wstawić do lodówki.

  6. Przed podaniem posypać resztą cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń