Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-batonowy

Tort czekoladowo-batonowy

Autor: SYL87

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 17

Dodano: 18.05.2010

Odsłon: 21294

nieskomplikowane masy, bardzo dobry smak

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy dwa biszkopty : jasny - 6 jaj, szkl. mąki, szkl cukru, łyżeczka pr. do pieczenia ciemny - 6 jaj, szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki, kakao, łyż. pr. do pieczenia. Po upieczeniu przecinamy na pół.

  2. Batony i czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka - ostudzić. Z 1/2 l. mleka, cukru waniliowego, 5 łyżek cukru kryształu, żółtek, 2 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej zrobić budyń - ostudzić. Po ostudzeniu budyniu ucieramy z margaryną. Na koniec dzielimy na dwie części i do pierwszej dodajemy rozpuszczone batony, do drugiej rozpuszczoną czekoladę - ucieramy.

  3. Poncz: woda przegotowana, rym, spirytus, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny.

  4. Po upieczeniu biszkoptu przecinamy na pół każdy placek nasączamy ponczem, następnie na przemian masą batonową i masą czekoladową. z pozostałej masy smarujemy boki tortu i wierzch - dekoracja

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 21 maja 2013 Fajny torcik, zrobię go na najbliższą okazję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 19 maja 2010 apetyczny ten torcik i podoba mi się ta masa batonikowa napewno wykorzystam pomysł,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 18 maja 2010 torcik super a masa batonikowa napewno pyszna........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Meg_KR 18 maja 2010 wygląda apetycznie,ciekawy pomysł na krem -dodaję do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Meg_KR 18 maja 2010 wygląda apetycznie,no i ciekawy pomysł na krem,dodaję do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń