Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-miętowy

Tort czekoladowo-miętowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 202

Przepyszny tort o mocno czekoladowym smaku wzbogacony smakiem mięty. Tort wykonałam na okrągłą rocznicę urodzin mojej mamy. Chciałam, żeby był to wyjątkowy tort, z uwagi na to, że nigdy wcześniej nie piekłam tortów, za to moja mama jest w tym mistrzynią. Propozycja złożenia tortu i poszczególne jego składowe, wymyśliłam sama, inspirując się innymi przepisami, np. na kremy. I muszę przyznać, że byłam z siebie niezwykle dumna a goście, a przede wszystkim moja mama, zachwyceni. Tort rozpływa się w ustach :) Serdecznie polecam ten przepis.

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy: 6 jajek, 12 łyżek mąki przennej, 6 łyżek kakao, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 18 łyżek cukru (można mniej),
  • Krem budyniowo-miętowy: 200 g mietowych landrynek, 1/4 szklanki wody, 1,5 opakowania budyniu śmietankowego, 400 ml mleka, 150 g
  • Krem czekoladowy: 400 ml śmietany kremówki, 150 g czekolady (gorzka i mleczna), śmietan fix, serek mascarpone.
  • Galaretka miętowa: 300 g landrynek miętowych, szklanka wody, 4 łyżki żelatyny.
  • Ganache czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki, 175 g czekolady (gorzka i mleczna).
  • Mocna herbata miętowa do nasączenia biszkoptów
  • Wafelki miętowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krem czekoladowy
    Śmietanę kremówkę zagotować (nie doprowadzać do wrzenia) i zalać nią pokrojoną czekoladę. Mieszać do połączenia składników. Dokładnie schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu (po kilku godzinach) śmietanę należy ubić na puszystą masę, dodając śmietan fix i serek mascarpone.

  2. Galaretka miętowa
    Landrynki miętowe rozpuszczamy z wodą w rondelku. Dodajemy żelatynę wcześniej namoczoną i podgrzaną. Masę wlewamy na płaską, okrągłą formę, np. tortownicę lub inne naczynie w zbliżonej średnicy naszego tortu. Umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

  3. Krem budyniowo-miętowy
    Landrynki miętowe rozpuszczamy z wodą w rondelku. Budyń mieszamy z mlekiem po czym wlewamy do landrynek i zagotowujemy. Powstały budyń chłodzimy w lodówce i zimny miksujemy z masłem na puszystą masę. Ponownie chłodzimy.

  4. Biszkopt czekoladowy
    Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i kakao. Mieszamy.
    Pieczemy 25 min w 160 stopniach - lub do suchego patyczka. Dzielimy na 3 części.

  5. Ganache czekoladowy
    Śmietanę kremówkę zagotować (nie doprowadzać do wrzenia) i zalać nią pokrojoną czekoladę. Mieszać do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia.

  6. Układanie tortu
    Poniżej schemat złożenia tortu (czytać od dołu)

    Ganache
    Krem czekoladowy
    Biszkopt czekoladowy
    Galaretka miętowa
    Krem czekoladowy
    Biszkopt czekoladowy
    Krem budyniowo-miętowy
    Biszkopt czekoladowy

    Uwagi:
    Każdy biszkopt należy nasączyć herbatą miętową.
    Trochę kremu budyniowo-miętowego można zostawić do dekoracji.
    Złożony tort polewamy lub smarujemy ganachem czekoladowym.
    Tort udekorować kremem wg uznania. Ja dodałam jeszcze kilka wafelków czekoladowo-miętowych na górze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marcepanik 27 kwietnia Była pod wrażeniem no i cieszyła się, że nie musiała sama sobie tortu szykować :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 kwietnia Super :) Mama musiała być bardzo szczęśliwa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń